Taalinitiatie

pistacheFrans is een verplicht vak in het vijfde en het zesde leerjaar van de basisschool. Sedert 1 september 2004 mogen basisscholen echter ook taalinitiatie in een andere taal dan het Nederlands (met voorrang voor Frans) aanbieden aan jongere kinderen. Dergelijke projecten worden aangemoedigd door de Europese Gemeenschap omdat men vaststelde dat jongere kinderen heel open staan voor het verwerven van taal. Vroeg beginnen met taalinitiatie staat garant voor een betere uitspraak, niet alleen voor de taal die aangebracht wordt, maar ook voor andere vreemde talen. Heel wat mensen zijn ook overtuigd van de economische meerwaarde van meertaligheid.

Wij bieden de leerlingen van het derde kleuter t.e.m. het vierde leerjaar een halve lestijd Frans per week aan. Het is de bedoeling dat dit gebeurt binnen het vak muzische opvoeding.
De kennis van het Frans wordt systematisch opgebouwd a.d.h.v. de handleiding ‘Pistache’ en een woordenlijst die elk jaar uitgebreid wordt. Leerkrachten kunnen ook zelf initiatielessen Frans uitwerken. We geven de voorkeur aan doeopdrachten zoals zingen, dansen, spelen, bekijken, tekenen, … . Het sleutelwoord bij taalinitiatie is ‘genieten’ en ‘plezier beleven’.