Mons-en-Pévèle

Als school vinden we het belangrijk om kinderen een positieve attitude tegenover andere culturen bij te brengen. Daarom maken we al vele jaren werk van enkele internationale projecten.  Ze maken onze lessen boeiender en levensechter.

Het vijfde leerjaar werkt samen met de dorpsschool van Mons-en-Pévèle.

Mons-en-Pévèle (Pevelenberg) is een door de tijd vergeten boerendorpje net voorbij Rijsel,  dat een deel van onze geschiedenis herbergt: op 18 augustus 1304 troffen de Vlamingen er hun Franse tegenstrevers voor het eerst na hun illustere overwinning  in de Guldensporenslag (1302). De slag bij de Pevelenberg bleef onbeslist maar de vredesbesprekingen draaiden uit in het nadeel van de Vlamingen… De slag werd vergeten. Na eeuwen kenden de inwoners van het plaatsje de eigen geschiedenis niet meer en Mons-en-Pévèle was gereduceerd tot een kasseistrook die een keer per jaar voor ‘Parijs-Roubaix’ gebezigd werd… Tot enkele Brugse verenigingen het plaatsje weer opzochten en er relaties aanknoopten met de bevolking en de overheid. In de voorbije 25 jaar werd de samenwerking tussen Brugge en Mons-en-Pévèle intens en hartelijk…
In Brugge verwijzen o.a. de kapel van Blindekens, het standbeeld op de Markt, de kapel van de Potterie, de processie ‘De Brugse Belofte’ (15 augustus) nog naar deze Frans-Vlaamse oorlog.
Sedert het schooljaar 2010-2011 proberen het vijfde leerjaar van Immaculata en de school van Mons-en-Pévèle samen een aantal doelen uit wereldoriëntatie (tijd, ruimte, …), taal (initiatie Frans, …), sociale vaardigheden, … te realiseren. Het project werd goedgekeurd door de provincie West-Vlaanderen en wordt ook (gedeeltelijk) gesubsidieerd.
Tijdens het schooljaar groeien de contacten tussen de leerlingen: o.a. via het uitwisselen van e-mail, wenskaartjes, powerpointvoorstellingen en een woordenlijst…De kinderen ontmoeten elkaar twee keer: Mons-en-Pévèle bezoekt Brugge tijdens het eerste trimester en kort na de paasvakantie trekt L5 naar Mons-en-Pévèle.
Info over Mons-en-Pévèle vindt u o.a. op  www.mairie-monsenpevele.fr

De website over dit buurlandenproject vind je hier.